MEDIA

Are We Europe 9.8.2022
“They tried to make us tourists in our homelands”
An interview with researcher Kukka Ranta and Áslat Holmberg, vice president of the Saami Council about land rights for Europe’s only indigenous peoples.

Antropologi 12.4.2922
Joulupukki ja noitarumpu – saamelaisuus vääristyy edelleen Lapin matkailussa
Toimittaja ja väitöskirjatutkija Kukka Ranta kirjoittaa tietokirjassaan Vastatuuleen, että “tapa esittää alkuperäiskansojen alueet asuttamattomina erämaina, jotka valloittajat löytävät, kuuluu vanhaan kolonialistiseen maailmankuvaan.”

Kotiliesi 4.2.2022
Saamelainen kulttuuri näkyy ja kuuluu! 3 saamelaista kulttuurivaikuttajaa kertoo, mihin teoksiin kannattaa tutustua
Mihin kannattaa tutustua? Niillas Holmberg suosittelee 1. Vastatuuleen ”Vastatuuleen (2019) on tärkeä tietokirja saamelaisten rakenteellisesta pakkosuomalaistamisesta, teos, jossa saamelaisten oma ääni pääsee kuuluviin. Toimittajat Kukka Ranta ja Jaana Kanninen olivat useamman vuoden tiiviissä ja laajassa yhteydessä saamelaisyhteisöön kirjaa tehdessä. Teoksesta on usein sanottu, että tämä kirja pitäisi jokaisen suomalaisen lukea.”

Image-lehti 10/2021
Samasta puusta
”Emmi (Nuorgam) toivoo, että mahdollisimman moni lukisi Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tietokirjan Vastatuuleen: Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta (S&S, 2019), jonka suomalaistoimittajat kirjoittivat tiiviissä yhteistyössä saamelaisten kanssa. Teos kertoo saamelaisten pakkosulauttamisesta suomalaiseen kulttuuriin. Siitä, miten Suomen valtio otti omistukseensa saamelaisten maita, kielsi saamelaisten kielen ja yhteiskuntajärjestelmän, pakotti koulun aloittavat saamelaislapset kotoaan asuntoloihin sekä teki saamelaisille rotututkimuksia ilmeisenä tarkoituksenaan todistaa, että saamelaiset olisivat jollain tapaa suomalaisia alempia. Kaikki tämä on jättänyt saamelaisiin syviä traumoja, jotka ovat kulkeutuneet yli sukupolvien.”

Helsingin Sanomat 16.7.2021
Mielipide: Alkuperäiskansoja on kohdeltu kaltoin Suomessakin
”En ole asiantuntija, mutta suosittelen kaikille meille suomalaisille Saamen kansan historiaan paneutumista – eritoten siihen, miten heitä on Suomessa yritetty pakkosuomalaistaa – vaikkapa lukemalla kirjan Vastatuuleen (Ranta & Kanninen 2019).”

Tiedetoimittaja-lehti 2/2021
Monen kuvauksen saamelaiset – Saamelaisten historiaa kirjoitetaan uudelleen
”Saamelaisaihe herättää tunteita suomalaistenkin keskuudessa, kuten voi havaita kirjan ”Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta” (Kustantamo S&S) saamasta vastaanotosta vuonna 2019. Kirjan ovat tehneet Lapin yliopiston väitöstutkija, toimittaja Kukka Ranta ja toimittaja Jaana Kanninen. Tietokirja käsittelee erityisesti assimilaatiota ja saamelaisten maiden haltuunottoa ja se on tehty tiiviissä yhteistyössä saamelaisten kanssa.”

Fáktalávvu 21.4.2021
Valkoinen etuoikeus ja saamelaiset, kirjoittajana Lapin yliopiston arktisen alkuperäiskansapolitiikan tutkimusprofessori Rauna Kuokkanen
”Matka uuteen alkaa aina ongelman ja sen olemassaolon tunnustamisella. Kukka Rannan ja Jaana Kannisen kirja Vastatuuleen (2019) on myös saanut alkunsa ongelmasta: kirjoittajat havaitsivat että Suomessa ei tiedetä juurikaan saamelaisista, heidän historiastaan, nyky-yhteiskunnasta tai Suomen valtion ja saamelaisten välisistä suhteista. Tietämättömyys, puutteellinen ja väärä tieto johtavat väärinkäsityksiin.”

Keestävää kehitystä -blogi 25.2.2021
Riina Pursiainen: Agenda2030 -lukuhaasteen +17 kirjavinkkiä
”SDG 10 Eriarvoisuuden vähentäminen: Kukka Ranta ja Jaana Kanninen – Vastatuuleen, Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta: Tässä on kirja, jonka soisin kaikkien lukevan! Heti ensimmäisestä luvusta alkaen minulle oli täysin päivänselvää, miten vähän tiedänkään saamelaisista! (…) Kirja toimii erinomaisena peilinä kaikille suomalaisille siitä, miten käsityksemme saamelaisista ja saamelaisten kohtelusta vastaa saamelaisten käsitystä samasta aiheesta. Miten meille pienet byrokraattiset järjestelyt saattavat uhata kokonaista kansaa ja toisaalta, miten pienillä muutoksilla voisimme parantaa saamelaisten tasa-arvoista kohtelua Suomessa.”

Tilastokeskus 5.2.2021
Oulusta tullut Suomen suurin saamelais­kylä – Helsinki on viides
Saamelaisten historiasta ja nykytilanteesta kiinnostuneille Keva suosittelee Kukka Rannan ja Jaana Kannisen kirjoittamaa Vastatuuleen -kirjaa.”

Mondo 12/2020
Vastuullinen matkailija: Joko sinulla on oma, syvä Lappi-suhde? ”Tutustu oikeasti saamelaiskulttuuriin. Ota matkalukemiseksi Kukka Rannan ja Jaana Kannisen kirja Vastatuuleen. Se on hurjaa luettavaa siitä, miten saamelaisia on pakkosuomalaistettu ja heidän oikeuksiaan poljettu. Kirjan luettuasi et katso enää poroja tai uutisia Jäämeren radasta samalla tavalla.”

Yle 19.8.2020
Emmi Nuorgamin kolumni: Hei suomalaiset! Saamelaiset eivät ole teidän oma alkuperäiskansanne
”Jaana Kannisen ja Kukka Rannan tietokirjan Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta mukaan Suomen sulauttamispolitiikkaa leimasi kulttuuriltaan ja kieleltään yhtenäisen kansallisvaltion rakentaminen.”

Espoon kaupunki 6.2.2020
Toivotamme Espoossa kaikille saamelaisille hyvää kansallispäivää ”Lue viime vuonna ilmestynyt tietokirja Vastatuuleen – saamen kansan pakkosuomalaistamisesta (Kukka Ranta ja Jaana Kanninen). Se on ensimmäinen yhdessä saamelaisten kanssa kirjoitettu kirja ja antaa hyvän kuvan assimilaatiopolitiikasta ja kolonisaatiosta Suomessa.”

Kalevalaisten Naisten Liiton kulttuurilehti Pirta 1/2019
Alkuperäiskansa katveesta näkyviin
”Tekijät ovat haastatelleet teokseensa lukuisia saamelaisia. Kirjan koskettavuus syntyykin haastateltujen saamelaisten henkilökohtaisista kokemuksista ja muistoista – tämä tuo tietokirjaan vahvan tunnelatauksen.”

Rantalakeus 5.2.2020
Jenni muistuttaa: Saamelaistieto lisää ymmärrystä ja sivistää ”Suo­sit­te­len tart­tu­maan esi­mer­kik­si Kuk­ka Ran­nan saa­me­lais­ten pak­ko­suo­ma­lais­ta­mi­ses­ta ker­to­vaan Vas­ta­tuu­les­sa-uu­tuus­kir­jaan tai lait­ta­maan Spo­ti­fys­ta soi­maan saa­me­lai­sar­tis­ti Mari Boi­nea.”

Sivutiellä 27.12.2019
Vuoden tärkein kirja eli mitä historiantunneilla ei koskaan opetettu saamelaisuudesta ja suomalaisesta kolonialimista ”Vastatuuleen on moniääninen, alkuperäiskansan ääniä kaiuttava teos. Sen tulisi kuulua jokaisen suomalaisen kirjahyllyyn ja lukemistoon – jos siis et ole vielä lukenut teosta, se kannattaa ostaa tai varata kirjastosta nyt.”

Maailman Kuvalehti 19.12.2019
Saamelaisista saamelaisten äänellä
”Kouluopetuksessa saamamme tieto Suomessa asuvista saamelaisista ja heidän tuhansia vuosia vanhasta historiastaan on edelleen olematonta. Siksi Kukka Rannan ja Jaana Kannisen Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta on niin merkittävät teos.

STT 18.12.2019
Vastatuuleen-tietokirja kertoo, miksi totuus- ja sovintokomissio saamelaisten ja Suomen valtion välillä on tarpeen

Maailman Kuvalehti 17.12.2019
Saamelaisaktivisti Petra Laiti: ”Suomalaisten on aika oppia tuntemaan saamelaiset”
”Saamelaisia koskevat uutiset antavat harvoin aihetta juhlaan, mutta haastattelua edeltävä viikko oli Laitin mukaan poikkeus. Kukka Rannan ja Jaana Kannisen saamelaisia käsittelevän Vastatuuleen-tietokirjan julkaiseminen keräsi näkyvyyttä, joka ylitti täysin Laitin odotukset. ”En olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että kaikki suuret mediat puhuvat siitä, miten saamelaisia on sorrettu!” Vastatuuleen on hänen mukaansa ensimmäinen saamelaisten pakkosuomalaistamisesta kertova yleisteos, johon myös saamelaisia itseään on osallistettu.”

Lukupino 15.12.2019
Lahjoita tänä jouluna miehelle kirja, jota ei ole kirjoittanut mies!
”Vastatuuleen kertoo Euroopan ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, historiasta, nykypäivästä, identiteetistä, elinoloista, kolonisaatiosta ja kohtelusta. Suomelaiset tietävät saamelaisista varsin vähän. Nyt ääneen pääsevät nimenomaan saamelaiset. Heidät yritettiin vuosikymmeniä sulauttaa valtaväestöön, ja pakkosuomalaistaminen jätti pysyvät jäljet kulttuuriin ja ihmisiin. Perinteinen elinpiiri pienenee, mikä kasvattaa jännitteitä, eikä loppua näy nyt kun ilmastonmuutos muokkaa pohjoista ehkä lähtemättömästi.”

Journalisti-lehti 12.12.2019
Koltansaame oli katoamassa. Sitten Sara Wesslin alkoi kirjoittaa sillä uutisia. Journalisti tapasi Inarissa BBC:n maailman vaikutusvaltaisimpien naisten listan ainoan Suomen kansalaisen. ”Aikaisemmin saamelaisia on sorrettu paljonkin ja tutkimusten mukaan heillä voisi mennä paremmin, kuten Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tuoreesta kirjasta Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta voi lukea.”

Tiedonantaja 10.12.2019
Kolonialismia ilman orjakauppaa 
”Merkittävä tiedonjulkistamisteko. Vastatuuleen tuo julki sen, mitä saamelaisilla on ollut halu kertoa jo pitkään.”

Iso Numero 43/2019
Saamelaisuutta ei voi viedä
”Syksyllä julkaistu Jaana Kannisen ja Kukka Rannan tietokirja Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta on herättänyt keskustelua saamelaisten kokemuksista ja sen on sanottu kertovan, mitä saamelaiset haluaisivat suomalaisten tietävän heistä.”

The Ulkopolitist 3.12.2019
Kirja-arvio: Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta
”Kirjailijat ovat tehneet perusteellista työtä tallentaen kirjaan paljon sellaista, mikä muuten voisi painua ajan saatossa unohduksiin. Ranta ja Kanninen ovat empaattisia kirjoittajia, jotka nostavat niin menneitä kuin yhä jatkuvia epäkohtia esille tekstissään rohkeasti. Samaan aikaan he kiinnittävät tarkkuuteen huomiota eivätkä yksinkertaista asioita lukijaa varten.”

Etelä-Suomen Sanomat 1.12.2019
Kirja-arvio: Saamelaiset ovat unohdettu sukulaiskansa, jonka tulevaisuuson yhä uhattuna ”Kirjoittajat syventyvät arkisempiinkin ongelmiin kuten Utsjoen synkkiin itsemurhalukuihin.”

The Ulkopolitist 30.11.2019
Podcast: Onko saamelaisten sorto tosiasia nyky-Suomessa?
Podcast-jaksossa pureudutaan saamelaisten aseman muutokseen ja jatkuvuuteen Suomen lähihistoriassa. Teemoja lähestytään lokakuussa julkistetun Kukka Rannan ja Jaana Kannisen Vastatuuleen-kirjan kautta. Vieraina studiossa Kukka Ranta ja Janne Hirvasvuopio.

Yle Radio 1 Kulttuuriykkönen 12.11.2019 klo 15:02
Saamelaiset Suomessa
”Haastateltavana ovat Vastatuuleen-kirjan tekijät Kukka Ranta ja Jaana Kanninen, Saamelaiskäräjien jäsen Jan Saijets ja Saamen tyttäret -radiosarjassa kokemuksistaan saamelaisena kertova Erja Morottaja.”

Etelä-Saimaa 8.11.2019
Kun Kukka Ranta selvitti isoisoisänsä kohtaloa Lappeenrannan Linnoituksen vankileirillä, hän havahtui yhteiskunnan epäkohtiin — Koluttuaan maailman köyhimpiä kolkkia Ranta tajusi saamelaisten ahdingon Suomessa ja kirjoitti heidän tarinansa Etela-Saimaa-20191108-Vastatuuleen-KukkaRanta.pdf

EtelaSaimaa-20191108-Vastatuuleen-KukkaRanta

SVT Nyheter 6.11.209
Uusi tietokirja nostaa esiin saamelaisten pakkosuomalaistamisen
”Saamelaiskäräjien jäsen Janne Saijets oli mukana Helsingissä Vastatuuleen-kirjan julkistamistilaisuudessa lokakuun lopussa. – Tällaista kirjaa tarvitaan paikkaamaan sitä tietovajetta, mitä suomalaisilla ja valtakulttuurilla on saamelaisista.”

Yle X Etusivu 6.11.2019 (kohdasta 01:03:02)
Vieraina Vastatuuleen-kirjan toinen kirjoittaja Kukka Ranta ja saamelaiskäräjien jäsen Anni Koivisto: Mitä suomalaisten pitäisi tietää saamelaisista?

Janne Hirvasvuopio 4.11.2019
J´accuse…! Minä syytän…! Avoin kirje suomalaiselle yhteiskunnalle kulttuurisesta omimisesta ynnä muusta

”Suosittelen lukemaan vaikkapa juuri ilmestyneen Vastatuuleen -kirjan, jossa saamelaisille vaikeita asioita käydään läpi.”

Puheen Aamu 1.11.2019
Kukka Ranta ja Pirita Näkkäläjärvi: Pakkosuomalaistaminen määritteli ulkopuolelta sen, mikä saamelaisille on tärkeää
Yle-PuheenAamu-Puheen Aamu 20191101-Vastatuuleen-PiritaNakkalajarvi-KukkaRanta

Helsingin Sanomat 28.10.2019
Suomi on sortanut Saamen kansaa vuosisatoja, arvioi uusi tietokirja: Parempi ymmärrys saisi alistamisen vihdoin loppumaanHS-vastatuuleen-20191028-web
HS-Vastatuuleen-20191028

Vasabladet 27.10.2019
Österbottens Tidning 27.10.2019
LEDARE: Samernas berättelser ska synas
VasaBladet-20191027-vastatuuleen

Yle Oddasat 25.10.2019
Davviriikalaš sámi tv-ođđasat. Pohjoismaiset saamenkieliset tv-uutiset.YleOddasat1-Vastatuuleen-20191025YleOddasat2-Vastatuuleen-20191025

Yle Oddasat 25.10.2019
Yle Ođđasat – Yle Uutiset kolmella saamen kielellä.yle-oddasat-vastatuuleen-20191025YleOddasat5-Vastatuuleen-20191025

Yle 25.10.2019
”Suomessa on hyvin vakava, syvä tietovaje” – tuore tietokirja kertoo valtaväestölle saamelaisista saamelaisten ehdoilla
”– Projektin näkökulma, assimilaatio, syntyi saamelaisten omasta tarpeesta. Jokaisella alueella on ollut omia haasteitaan. Keskustelemalla olemme työstäneet lukuja eteenpäin, Kukka Ranta kertoo.”

YleSapmi-Vastatuuleen20191025

Yle Sápmi 25.10.2019
Girjeárvvoštallan: ”Vuostebiggii” sárgu árpmuhis, goase veahkaválddálaš gova gilvvus Sámieatnama luondduriggodagain
Servodatdiehtagiid doavttir, universitehtalektor Anni-Siiri Länsman árvvoštallá Jaana Kanninen ja Kukka Ranta ođđa diehtogirjji ”Vuostebiggii – Sámi álbmoga bággosuomaiduhttimis”.

Yle Sápmi 25.10.2019
”Suomas lea hui duođalaš ja čiekŋalis diehtovátni” – varas diehtogirji muitala váldoálbmogii sápmelaččaid birra sápmelaččaid eavttuiguin
Girji lea čállon eamiálbmotdutkamuša ehtalaš rávvagiid vuođul. Dat meidne ovdamearkka dihtii dan, ahte girji lea dahkkon lagaš ovttasbarggus sápmelaččaiguin. Gálduin sáhttá gávdnat máŋgga sápmelačča nama. Ranta muitala, ahte dárbu girjái ja dan váldotemá lei sámiid iežaset sávaldat.

Yle Sámi iđit – iiđeed – tue’les 25.10.2019  (09:25-)
Soai čáliiga girjji sápmelaččaid lossa vásihusain ja gilvvus eatnamiid alde
Kukka Ranta ja Jaana Kanninen diehtogirji ”Vastatuuleen” lea fidnen ollu fuopmášumi ja adnojuvvo dárbbašlaš diehtopakeahttan ovddá suopmelaččaide. Girjji čállimis muitaleaba čálliguovttos ja girjji árvvoštallaba doaimmaheddji Linda Tammela ja Giellagas-instituhta hoavda Ánne-Sire Länsman. Studios Jouni Aikio.

Helsingin Sanomat 24.10.2019
Suomi on sortanut Saamen kansaa vuosisatoja – uusi tietokirja kertoo tästä alistamisesta, jotta se saataisiin vihdoin loppumaan
”Kukka Ranta sanoo HS:lle, että Vastatuuleen-kirjan tarkoitus ei ole syyllistää suomalaisia vaan auttaa heitä ymmärtämään saamelaisia. Ja myös tunnistamaan suomalaista kolonialismia, jotta vääryyksien vyyhti saataisiin vihdoin loppumaan.”
HS-vastatuuleentietokirja-20191024.pdf

Ylen Ykkösaamu 23.10.2019
Saamen kansan pakkosuomalaistaminen. Toimittaja Jaana Kanninen ja tohtorikoulutettava Helga West.

Ilta-Sanomat 21.10.2019
Suomessa tehtiin massiivista saamelaisten rotu­tutkimusta vielä 1970-luvulla
”Uutuuskirjan tekijöiden mukaan mittaukset heijastavat sitä, kuinka saamelaisia pidettiin pitkään muita alempiarvoisena kansana.”
IS-20191021-Rotututkimus-Vastatuuleen

Pirita Näkkäläjärvi 12.10.2019
Vastatuuleen antaa äänen pakkosuomalaistamisen selviytyjille
”Toimittajakaksikko Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tuoreen kirjan Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta tärkeintä antia ovat vanhemman polven kertomukset sekä faktapohjainen ja saamelaisista lähtökohdista lähtevä kehystys.”

Petra Laiti 11.10.2019
Kirja, joka koko Suomen pitäisi lukea
”Ranta ja Kanninen kertovat kirjan olevan kokoelma siitä, mitä saamelaiset haluaisivat suomalaisten tietävän meistä. Menen askeleen pidemmälle ja sanon, että kirja on kokoelma kaikesta, jonka jokaisen suomalaisen on välttämätöntä tietää meistä.”

STT Tiedote 9.10.2019
Saamelaisten kalloja on mitattu rotututkimuksen tarpeisiin vielä 1970-luvulla
Vastatuuleen-tietokirja avaa saamelaisten ylisukupolvisia traumoja ja pakkosuomalaistamista.

Anna-lehti 29.8.2019 35/2019
JUURI NYT Jokainen voi olla tietäjä
8. Kukka Ranta ja Jaana Kanninen: Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta
Tällaisia jälkiä pakkosuomalaistaminen, maiden menetys ja oman kielen kieltäminen on jättänyt saamelaisiin.

Etelä-Suomen Sanomat 24.8.2019
Poimintoja syksyn tietokirjoista – katso pitkä uutuuslistaus tästä
Historia: Kukka Ranta ja Jaana Kanninen: Vastatuuleen. Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta (S&S).

Me Naiset 34/2019
Puuttuva palanen
”Pakkosuomalaistamisen pitkä historia: Kielen menetys ei ole ainoa tapa, jolla saamelaiset ovat kokeneet kulttuurista sulauttamista, sanovat Jaana Kanninen ja Kukka Ranta, joiden saamelaisten pakkosuomalaistamista käsittelevä kirja Vastatuuleen ilmestyy syksyllä.”

Keskisuomalainen 3.8.2019
Syksyn tietokirjoissa viisi vahvaa teemaa, muun muassa talvisota, ilmasto ja elämäkerrat – poimi lukuvinkit uutuuslistalta
Historia: Kukka Ranta ja Jaana Kanninen: Vastatuuleen. Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta (S&S).

Lumooja Kirjallisuuslehti 26.6.2019
Kirjallisuusviikko tuo teatterin meren äärelle Kustavissa
”Ohjelmistossa yhteiskunnallinen sävy näkyy muun muassa Annin salongissa, jossa vieraina teemasta keskustelemassa ovat saamelaiskirjailija Niillas Holmberg, toimittaja-tutkija Kukka Ranta, uskontotieteen tutkija Jaana Kouri ja runoilija Raisa Marjamäki. Keskustelun on tarkoitus sivuta muun muassa alkuperäiskansojen luontosuhdetta.”

Maailman Kuvalehti 1/2019
”Olemme aina toistemme puolella”
”Parhaat ystävät kansanedustaja Emma Kari, tutkija-toimittaja Kukka Ranta ja ympäristöaktivisti Sini Saarela ovat puolustaneet yli 16 vuotta maapalloa ja toisiaan.”

Nuori Voima 15.8.2018
Tutkiva journalismi vaatii herkkyyttä – Toisen tilan vieraana Kukka Ranta

Kulttuurivihkot 4.6.2018
Tammisaaressa kunnioitetaan punavankien muistoa ja puolustetaan ihmisoikeuksia Tietokirjailija Kukka Ranta on tutkinut aikoinaan historian opiskelijana kansalaissotaa omassa suvussaan ja ”punikin pojanpojantyttärenä aihe on minulle hyvin läheinen”. Hänestä on ollut hurjaa tajuta, miten syvästi eriarvoinen ja jakautunut Suomi on ollut ja miten paljon ihmiset ovat aikoinaan taistelleet ja uhranneet elämästään tasa-arvoisen ja ihmisarvoisen elämän eteen. ”Punaisten puoli leimattiin pitkään hiljaiseksi, mutta nyt meidän tulee muistella näitä kaikkia ponnistuksia ja miettiä todellisia syitä kansalaissodan taustalla.”

STT Info 17.4.2018
Kaupungistuminen, radikalisoituminen ja kestävä kehitys puhuttavat Maailma kylässä -festivaalilla Suomen suurin ilmaisfestivaali tuo sadat päättäjät, asiantuntijat ja mielipidevaikuttajat keskustelemaan yhteiskunnallisista ajankohtaisista aiheista Helsingin keskustaan 26.–27. toukokuuta. Ohjelmanumeroita juontavat muun muassa toimittajat Maryan Abdulkarim, Piia Pasanen, Bettina Sågbom, Janne Hopsu, Kukka Ranta, Ronja Salmi ja Tuomas Peltomäki.

TAUKO Design 2018
Tauko Basic — sustainable design and seasonal treats
”Within the campaign and following our previous collection’s theme of presenting powerful women, we invited investigative journalist, documentary photographer and awarded author Kukka Ranta to be the face for the TAUKO Basic collection.”

Yle kotimaa 8.2.2018
Kymmenet saamelaiset kertoivat elämästään tietokirjaa varten, eivätkä kokemukset ole aina kauniita: ”Voi olla järkytys suomalaisille”
Toimittaja-tietokirjailijoiden Jaana Kannisen ja Kukka Rannan pyrkimyksenä on saada saamelaisasiat suomalaisten tietoisuuteen. Saamelaisten kokema historia ei välttämättä ole helppo pala purtavaksi suomalaisille, uskovat toimittajat.

YleSapmi-Vastatuuleen-20180208

 

Yle Sápmi 8.2.2018 | beaividuvvon
Teâttǩeʹrjjneeǩ vueiʹnne säʹmmlai historia lij lääddlaid jõnn täärmtõõvvmõš
Lääʹddlaid vuäitt leeʹd täärmtõõvvmõš, mâiʹd säʹmmlaid lie šõddâm Lääʹddjânnmest da mâiʹd lij pääccam ǩeeʹrjteǩani mij riikk historiaaʹje, mušttle tuåimteeikuõites Kukka Ranta da Jaana Kanninen.

Yle Sámi Radioto 8.2.2018 6 min | Nuõrttsäämas
Yleisradio tuåimteei Kukka Ranta da Jaana Kanninen lie tän eeʹjj tuâjškueʹttam teâttǩeeʹrjin, kååʹtt mušttal säʹmmlai assimilaatio pirr. Ǩeeʹrjest säʹmmlai jiijj mainnâz lie kõkksaž sââʹjest. Tuåimteejen Sara Wesslin. Mainstâttmõõžž lie lääddas. Haastattelu on suomeksi.

Yle 8.12.2017
Saamelaiskulttuurille iso avustus Koneen Säätiöltä
Toimittajat Kukka Ranta ja Jaana Kanninen laativat tietokirjan saamelaisten kokemasta pakkosuomalaistamisesta ja pohjoisen luonnon haltuunotosta.

YlePuhe-Nosto-112017

Yle Puhe 20.11.2017
Nosto: Naisena pääsen paikkoihin joihin mies ei pääse

Yle Sámi Radio 25.9.2017
Suorassa lähetyksessä haastateltavana saamelaisaiheita tutkiva tietokirjailija ja toimittaja Kukka Ranta.

Yle Sápmi 25.9.2017 | beaividuvvon

YleSapmi-KukkaRanta.jpg
KirjojenSuomi2017-1947Kilroyolitäällä
YleKirjojenSuomi-Kilroy1947.jpg

Yle Radio1, torstaina 7.9.2017 klo 17:15
Sadan vuoden kirjat. 1947 Outsider ja romaani Kilroy oli täällä
Outsiderin romaanista keskustelevat kirjailija Jari Järvelä ja graffiteja tutkinut Kukka Ranta. Toimittaja on Seppo Puttonen.

Ylen Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarja 7.9.2017

101 kirjaa 1947 Outsider: Kilroy oli täällä
”101 kirjaa on nyt vuodessa 1947 ja aiheena on Outsiderin kirjoittama Kilroy oli täällä. Siitä keskustelevat graffiteja tutkinut Kukka Ranta toimittaja Seppo Puttosen kanssa.”

Helsingin yliopisto 13.4.2017
Uutinen: Maa­ta­lous kai­paa tie­det­tä ja tark­kaa­vai­suut­ta
”Tarvitaanko uusi, entistä vihreämpi vallankumous, kysyi toimittaja Jouni Tikkanen. Kasviekologian professori Anna-Liisa Laine, tietokirjailija, tutkija Kukka Ranta ja SYKE:n ja Helsingin yliopiston tutkija, maanviljelijä Tuomas Mattila vastasivat Tiedekulmassa 11.4. myöntävästi.”

HelsinginYliopisto-Tiedekulma-Planeetanrajat

Helsingin yliopisto, Tiedekulma 11.04.2017
Pla­nee­tan ra­jat: Mitä on tu­le­vai­suu­den ruo­ka?
Kun ihmisväestö kasvaa, ruoasta uhkaa tulla iso ongelma. Keskustelemassa kasviekologian professori Anna-Liisa Laine, erikoistutkija Tuomas Mattila ja tutkija, tietokirjailija Kukka Ranta. Juontajana toimittaja Jouni Tikkanen.

Suomi radalla -dokumenttielokuva (2/2017)
Tarina suomalaisesta katutaiteesta dokumentin muodossa. Haastateltavina Muutaman töhryn tähden -tietokirjailijat Mikael Brunila ja Kukka Ranta.

MaailmanKuvalehti-1-2017-KukkaRanta

Maailman Kuvalehti 1/2017 (10.2.2017)
Tarinan takaa

Kukkaranta on kuvannut elinkeinonsa menettäneitä afrikkalaiskalastajia. Eurooppalaisten ja aasialaisten pyyntialusten aiheuttama kalakantojen heikkeneminen merkitsee ruokaturvakriisiä miljoonille maailman ihmisille.

Helsingin Sanomat Kulttuuri 5.2.2017
”Kukka Ranta on kuvannut elinkeinonsa menettäneitä afrikkalaiskalastajia. Eurooppalaisten ja aasialaisten pyyntialusten aiheuttama kalakantojen heikkeneminen merkitsee ruokaturvakriisiä miljoonille maailman ihmisille.”

(KUVA: Kukka Ranta) Poliittisen Valokuvataiteen Festivaali Suomen valokuvataiteen museossa 3.2.–29.4.2017, Stoassa 4.2.–30.3.2017 ja Virka-galleriassa 22.2.–28.5.2017.

Yle Radio 1 Kultakuume 3.2.2017
Valokuva paljastaa ruokatuotannon kasvot ja saa katsojan itkemään
Studiovieraina ovat Poliittisen valokuvan festivaalin taiteelliset johtajat Anna-Kaisa Rastenberger ja Sanni Seppo sekä liikakalastusta kuvannut valokuvaaja Kukka Ranta.

Yle Kulttuuri 3.2.2017
Poliittisen valokuvan festivaali ruotii ruokatuotantoa – Kuka uskaltaa katsoa?

bassoradio-pfv2017-valokuvataiteenmuseo

Bassoradion Aamushow 1.2.2017
Vieraana Suomen Valokuvataiteen museon Poliittisen valokuvan festivaalin taiteelliset johtajat Anna-Kaisa Rastenberg ja Sanni Seppo, sekä valokuvaaja Kukka Ranta.

amnesty-4-2016-tekija%cc%88t

Amnesty-lehti 4/2016
Tekijät
Radio Helsinki 5.10.2016
Ruokatunti: ”Kala on yksi poliittisin eläin mitä meillä on”
Pip­sa Hur­me­rin­nan ja Me­ri-Tuu­li Lind­strö­min vie­raik­si saa­pui­vat jour­na­lis­ti Kuk­ka Ran­ta se­kä ruo­ka­toi­mit­ta­ja ja –vai­kut­ta­ja Ken­neth Nars, joil­la on mo­lem­mil­la pal­jon ko­ke­mus­ta ja nä­ke­mys­tä ka­las­tuk­ses­ta ja sen ny­ky­ti­las­ta. Kuuntele podcast!

Radio Helsinki 4.10.2016
Ruokatunti: Miten lautasille saataisiin enemmän eettistä ja kotimaista kalaa?
”Lä­he­tyk­ses­sä vie­rai­li tut­ki­va jour­na­lis­ti Kuk­ka Ran­ta, jo­ka on tut­ki­nut vii­mei­set 6 vuot­ta lii­ka­ka­las­tuk­sen seu­rauk­sia.”

YLE Aamu-tv 28.7.2016
”Pohjatroolaus on saatava pannaan” – Norjalaiset ja venäläiset kalastusalukset siirtyvät pohjoisemmaksi ilmaston muuttuessa Ilmastonmuutoksesta on viime vuosina puhuttu paljon, mutta vähemmän sen välillisestä vaikutuksesta maapallon kalakantoihin. Asiasta vierailivat aamu-tv:ssä keskustelemassa liikakalastukseen perehtynyt toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta sekä kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Mondo_052016_kosmopoliitti_kukkaranta1_2

Mondo 5/2016
Maailmalta / Kosmopoliitti – ahkerat matkailijat jakavat parhaat tarinansa
Kalojen puolesta
Kukka Rannalle kansalaisaktivismi on tapa nähdä maailmaa toiveikkain silmin.

YleX_22042016_MattiOVaska_KukkaRanta

YleX Etusivu 22.4.2016

maskmagazine-kukkaranta-03112015

Mask Magazine 3.11.2015
the Asylum Issue

A Peek Behind the Camera of This Month’s Cover Photo
”The passionate photographer and journalist who travels the world to document how globalized trade impacts local communities, and the social movements that arise in response.”

Sisuradio_KukkaRanta

Sveriges Radio Sisuradio 3.9.2015
Laittoman kalastuksen valvonta riittämätöntä
”Toimittaja-valokuvaaja Kukka Ranta kerää todisteita laittomasta kalastuksesta.”

Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden verkkolehti Alusta! 11.8.2015
Kansalaisaktivistit mediajulkisuudessa
”Kukka Rannan mukaan yhteisöllinen toiminta ja asiaan sitoutuminen tuottavat syvällistä tutkimustietoa, jota kiivastahtisessa uutisjournalimissa ei ehditä toteuttaa”

Suomi Areenan

Ilta-Sanomat 15.7.2015
Kokoomuspoliitikko tulistui kehitysrahojen leikkauksista – ”Jokin meissä on muuttunut”

Suomi Areenan ”Mihin kehitysyhteistyötä vielä tarvitaan” tilaisuudessa olivat mukana Ali Jahangiri, Simon Elo, Jaakko Kangasniemi, Rilli Lappalainen, Sirpa Pietikäinen ja Kukka Ranta. (KUVA: Timo Aalto)

Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry 15.07.2015
SuomiAreena: Kehitysyhteistyötä tarvitaan vielä!
”Toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta muistutti yleisöä siitä, että kehitysavulla on saatu paljon hyvää aikaan.”

SuomiAreena: Tarvitaanko kehitysapua?

MTV3 Katsomo 14.7.2015
SuomiAreena: Tarvitaanko kehitysapua?
Klo 14.15-14.30 juontaja Pertti Nybergin haastateltavana Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalainen sekä toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta.

EtelaSaimaa_A_07072015_22-23_KukkaRanta_GalleriaHoiSie


Etelä-Saimaa 7.7.2015

Yhteiskunnan tarkkailija
”Olen usein osa yhteiskunnallista liikettä, josta toimittajana kirjoitan ja jota valokuvaan. Näin toiminta on kokonaisvaltaisempaa ja aiheet pureutuvat syvemmälle. Aihe täytyy esittää niin, ettei tarjoa valmiita mielipiteitä pureskeltuna, vaan lukijat ja katsojat voivat tehdä omia johtopäätöksiä.”

Etelasaimaa-KukkaRanta-GalleriaHoiSie

Etelä-Saimaa 6.7.2015
Kukka Ranta työskenteli ihmisoikeustarkkailijana palestiinalaisalueilla ja kokosi valokuvistaan näyttelyn
Kukka Ranta pystytti valokuvanäyttelyään galleria Hoi Siessä lauantaina. Näyttely Miehityksen arkea on auki 6.8. asti. — Miehitys tulee lopettaa ja tehtävämme on puhua asiasta.

Vartti_EteläKarjala_1.7.2015_KukkaRanta_Miehityksenarkea-GalleriaHoiSie

Vartti Etelä-Karjala 1.7.2015
Kuvia tukahdutetusta toivosta Lappeenrannassa
”Lappeenrantalaislähtöisen toimittaja-tietokirjailija Kukka Rannan Miehityksen arkea -valokuvanäyttely vie katsojan palestiinalaisten ihmisten jokapäiväisen elämän keskelle.”

KukkaRanta-QalandiyaCheckPoint-2014

EAPPI-ohjelma, Kirkon Ulkomaanapu 12.6.2015
Rankkaa mutta antoisaa – EAPPI-tarkkailija kertoo työstään
”Pahimmat ihmisoikeusrikkomukset tapahtuvat silloin, kun kukaan ei ole näkemässä.”

EAPPI-ohjelma, Kirkon Ulkomaanapu 24.5.2015
”Kukka Ranta kertoi (Maailma Kylässä -festivaaleilla) Eappi-ihmisoikeustarkkailijan näkökulmasta miten vaikuttamistyöllä voi saada pysyviä muutoksia aikaan.”

Agora-YliopistoYhteiskunnassaTutkijaaktivistina052015-KukkaRanta

AGORA for the Study of Social Justice and Equality in Education 21.5.2015
Tiistaina täytimme Minerva-torin
Kukka Ranta puhui otsikolla “Tutkija yhteiskunnallisena toimijana”

Journalisti-lehti 4/2015
Aina juuri ajallaan: Kurinalainen ja paneutuva suunnittelija ”Suunnitelmallisuus mahdollistaa sen, että voi toteuttaa toimittajana, kuvaajana ja tutkijana montaa projektia, tällä hetkellä New Yorkissa työskentelevä freelancetoimittaja Kukka Ranta kertoo.”

Yle 2.3.2015
Kalojen kohtalo Ylikalastus uhkaa maailman kalakantoja – ja kalastajia
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saaneen toimittaja Jaana Kannisen kattava reportaasi liikalakastuksesta, yhtenä lähteenä jutun tekoon toimi Emma Karin & Kukka Rannan Kalavale-tietokirja.

Yle radio 1 Brysselin kone 18.2.2015
EU ja kehitysyhteistyö ”Kukka Ranta on tehnyt kehitystutkimuksen loistavan pro gradu -työn Ryöstetty meri, jossa hän on haastatellut kalastajia Senegalissa että entisiä kalastajia, jotka ovat lähteneet siirtolaisiksi pakon edessä Espanjaan” -Kehityspoliittisen toimikunnan pääsihteeri Marikki Stocchetti (14:40-).

Helsingin Sanomat 1.1.2015
Elämäni kirjat
”Helsingin uusi apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki toivoo nuorten tarttuvan valtamerten tilaa valottavaan tietokirjaan. Emma Karin ja Kukka Rannan teos Kalavale – tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla kuvaa ytimekkäästi yhtä aikamme suurista ekologisista katastrofeista, kalakantojen romahtamista.”

City-lehti 17.9.2014
Kännykkäkamerat ja some ajavat vartijat ahtaalle
”Mikael Brunilan, Kukka Rannan ja Eetu Virenin kirja Muutaman töhryn tähden kuvaa riipaisevasti vartijoiden toimintaa. Helsingin epätoivoista graffitin nollatoleranssilinjaa avaava kirja sisältää useita haastatteluja tilanteista, joissa vartijat ovat sortuneet tarpeettomaan väkivaltaan.”

Turun Sanomat 8.6.2014
Menetettyjen mahdollisuuksien maisema
(Sunnuntaisivut s. 15). Toimittaja Hannu Pesosen artikkelissa haastateltuna Eappi-ihmisoikeustarkkailija Kukka Ranta.

Savon Sanomat 7.4.2014
Toimittaja Kaija Vuorion artikkeli: Milloin liika on liikaa? ”Länsirannalla väkivalta, lapsipidätykset, häädöt ja siirtokunta-asuntojen rakentamiset ovat vahvassa kasvussa, sanoo vapaaehtoinen EAPPI-ihmisoikeustarkkailija Kukka Ranta.”

Ajankohtainen Ykkönen 5.12.2013
Ryöstökalastus Länsi-Afrikan vesillä
Haastattelussa aiheesta kirjan kirjoittanut toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta.

A-studio 13.11.2013
Jyrki Saarikosken reportaasi: Eu-maiden troolarit tyhjentävät Länsi-Afrikan kalavesiä (alkaen 41:52).

Globalisti 2/2013
Journalisti kalojen ja ihmisten asialla
”Toimittaja-valokuvaaja Kukka Rannalla kulkee aina mukana kynä, muistikirja ja kamera.”

Kirjastokaista 1.9.2013
Tietokirjaraadissa tietokirjailijat ottivat toisistaan mittaa. Video illan keskustelusta, Kalavale-kirja ja Emma Kari äänessä alkaen kohdasta 48:53.

Hybris 26.8.2013
Tiukkatunnelmainen Tietokirjaraati pohti tiedon popularisoinnin problematiikka. “Emma Karin ja Kukka Rannan Kalavale – Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla sai aikaan kenties kiivaimman keskustelun – nimenomaan tuomariston kesken.”

Kujerruksia 26.8.2013
Lavalta: Tietokirjaraati (Runokuu/Lavaklubi). “Emma Karin ja Kukka Rannan teos Kalavale (Into, 2012) lieni Tietokirjaraadissa eniten kantaaottava teos. (…) Tämä Karin ja Rannan teos tulee olemaan sellainen, jonka myös itse luen.”

Yle Aamu-tv Jälkiviisaat 26.7.2013
Kreeta Karvala, Kukka Ranta, Kalle Isokallio keskustelivat helteisessä heinäkuun aamussa muun muassa suomalaisesta viinakulttuurista.

Helsingin Sanomat 21.7.2013
Kalat hupenevat meristä.
Maria Mannerin jutun lähteenä Kalavale. Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla. Emma Kari & Kukka Ranta (Into kustannus 2012).

Yle Aamu-tv Jälkiviisaat 19.7.2013
Kukka Ranta, Kalle Isokallio ja Jeanette Björkqvist jälkiviisastelivat muun muassa puolueiden puheenjohtajien merkityksestä, Nokian tuloksesta ja lomarahojen tarpeellisuudesta.

Jalkiviisaat_Pettersson_Ranta_07_2013

Yle Aamu-tv Jälkiviisaat 12.7.2013
Viikon puheenaiheita puivat Jeanette Björkqvist, Maria Pettersson ja tutkiva toimittaja Kukka Ranta.

Anni Sinnemäki 31.5.2013
Uusi parempi kalastuspolitiikka
“Niille, joita kalastuspolitiikan ihmeelliset kiemurat ja meriemme paikoin järkyttävä tilanne kiinnostaa enemmän, suosittelen luettavaksi Emma Karin ja Kukka Rannan kaunista kirjaa Kalavale.”

Suomen Kuvalehti 28.5.2013
Kalaruualla terveyttä ja parempi maailma
“Kuvat täyteen ahdetuista Eurooppaan yrittäviä siirtolaisia kuljettavista veneistä ovat tuttuja. Kukka Rannan ja Emma Karin kirjassa Kalavale valotetaan yhtä ilmiön syytä.“

Yliopisto-lehti 4/2013
Ahneuden uhrit “Helsingin kunnallispoliitikko ja ympäristöasiantuntija Emma Kari ja toimittaja Kukka Ranta ovat koonneet valokuvista, tutkimustiedosta ja haastattelu- ja reportaasiaineistostaan vaikuttavan tietoteoksen maailman kalojen traagisesta tilasta.”

Turun Sanomat 19.4.2013
Kestävään kalastukseen Suomessa ja maailmalla – ympäristöministeri Ville Niinistön kolumni: “Viime syksynä Emma Karin ja Kukka Rannan kirja Kalavale osoitti, että iso osa länsiafrikkalaisten siirtolaisuudesta Eurooppaan selittyy kalastajien työttömyydellä. Liikakalastus on estänyt monia kehitysmaita vaurastumasta.”

Tiede-lehti 4/2013
Kalat sukupuuton partaalla
“Viime vuosina kalastusta onkin alettu rajoittaa. Mutta paljon on vielä tekemättä. Kirja tarjoaa tästä tietoa tiiviissä ja sujuvassa muodossa.“

Globalisti 1/2013 Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkoston lehti. “Runsaasta tietosisällöstään huolimatta Kalavale on helppolukuinen kirja. Faktoille ylikalastuksen vaikutuksista antaa kasvot Senegalista kotoisin olevan siirtolaisen tarina.”

Ulkopolitiikka-lehti 1/2013
Kirjatutka: Kalatkin vedestä, s. 62–63.

Demari.fi 13.3.2013
Kalavale (2013): Kalalla – ja kalastajilla menee huonosti ”Sujuvasti ja koskettavasti kirjoitettu ja lukuisilla kuvilla varustettu Kalavale auttaa pääsemään lähemmäksi kalojen maailmaa ja tuntemaan myötätuntoa näitä salaperäisiä eläimiä kohtaan.”

Glorian Ruoka & Viini, 2/2013
12 annosta Helsinkiä

Nuorten Luonto 1/2013
Minne kalat katosivat?
”Jokainen meistä voi vaikuttaa ja vain vaikuttamalla voimme muuttaa asioita.”

Kirkko & Kaupunki, numero 7, 20.2.2013
Suosi pientä suomalaista kalaa
”Kalastus on poliittinen kysymys, mutta se ei näihin päiviin asti ole herättänyt samanlaisia intohimoja kuin muut eläin- ja luonnonsuojelukysymykset.”

MTV3, tammikuu 2013
Arvio: Emma Kari ja Kukka Ranta – KALAVALE. Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla. “Teos on helppolukuinen ja havainnollinen. Hyvät kuvat vielä lisäävät kirjan kiinnostavuutta.”

Lily 29.1.2013
Ihminen suuren meren rannalla. ”Matti osti uuden kirjan, Kalavale – kirja tyhjenevästä merestä ja ihmisistä sen rannalla. Kirjan lukemisen jälkeen Matti on kieltänyt meidän taloudesta kokonaan tonnikalan.”

Eeva 1/2013
Tieto-Finlandialla palkittu Elina Lappalainen suosittelee: “Minua kiinnostaa Emma Karin ja Kukka Rannan teos Kalavale. Kauniisti kuvitettu ohut kirjanen kertoo koskettavasti kalastajien kohtalosta. Samalla se on yleiskatsaus maailman kalapolitiikan ongelmiin.”

Radio Helsinki, Lauantaipussi 19.1.2013
Dj Tytillä on klo 13 vieraana tämän päivän seikkailija, toimittaja ja kirjailija Kukka Ranta.

Maaseudun Tulevaisuus 5.12.2012
Pahin ahmatti on kaksijalkainen
“Esiraadin valitsemaan kärkikolmikkoon kuuluivat myös Kimmo Martiskaisen ja Kimmo Taskisen Valkoselkätikka sekä Emma Karin ja Kukka Rannan Kalavale – tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla.”

Talouselämä 3.12.2012
Kestämättömästi pyydetyt kalamme
”valokuvilla kuvitettu sievä teos on helposti lähestyttävä. Kalavale on tärkeä puheenvuoro ajankohtaisesta ja Suomessakin tunteita kuumentavasta aiheesta. Se on ajattelemaan herättelevä pamfletti.”

Ajatuspaja Vision verkkolehti Vihreä Tuuma 3/2012
Kalastajan kuolema. “Kalavale on avoimen poliittinen manifesti. Se popularisoi ja narratisoi kauniilla tavalla timantinkovaa tiedettä, samalla kun se kuvaa kansalaisaktivistien kamppailuja paremman maailman puolesta.”

Kansa vailla kotia 28.11.2012
Länsi-Sahara tiedotuskampanja kirjoittaa Kalavaleesta: “Ranta ja Kari ovat tehneet laajan tutkismustyön lukijaystävällisellä tavalla. Ratkaisujen esittäminen tuo kirjaan myönteistä sävyä, sillä kirja omalla tavallaan myös musertaa lukijan. Kirjan kuvitus on myös ajatuksia ja tunteita herättävä, siitä paljon plussaa!”

Yle Uutiset 26.11.2012
EU ryöstökalastaa ja ajaa kestävää kalastusta – Täh!?
EU:n julistukset kalakantojen säilyttämisestä ovat ristiriidassa käytäntöjen kanssa. Kalavale-kirjan kirjoittajat vaativat tolkkua EU:n toimintaan.

Kehys ry 26.11.2012
Kehys ry jakaa tänään 10-vuotisjuhlassaan Kelpoa kehitystä –palkinnon Kalavale-kirjan kirjoittajille Emma Karille ja Kukka Rannalle merkittävästä kehityspoliittista johdonmukaisuutta edistävästä työstä.

Kehitysministeri Heidi Hautala Kehys ry:n 10-vuotisjuhlassa palkittujen Kalavale-kirjailijoiden kanssa.

Turun Sanomat 26.11.2012
Kalavale toi kirjoittajilleen Kelpoa kehitystä -palkinnon
Kaleva 26.11.2012
Ilkka 26.11.2012
Etelä-Suomen Sanomat 26.11.2012
Savon Sanomat 26.11.2012
Kalavaleen kirjoittajille Kelpoa kehitystä -palkinto

Mindon ruokablogi 22.11.2012
Todellinen merihätä. “Kirja on ihastuttavan ohut ja helppolukuinen, mutta asia on niin painavaa että kuljin sen luettuani hartiat lysyssä ja sydän raskaana päiväkausia.”

Ruokatieto 22.11.2012
Kuluttajat uskovat kala-alan toimivan vastuullisesti Suomessa.

Maailman Kuvalehti 11/2012
Tyhjä, tyhjempi meri? “Kalavale-teos tuo esiin sen kaupallisen koneiston, jonka vuoksi kalakannat hupenevat maailman meristä.“

WWF 1.11.2012
Kalavale-tietokirja mukana WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailussa. Presidentti Tarja Halonen valitsee voittajan kolmen finalistin joukosta, tulos julkistetaan joulukuun alussa.

Laiskiainen riippukeinussa 31.10.2012
Kalavale – kirja, joka jokaisen tulisi lukea
“Ajoittain jopa kaunokirjalliseen tyyliin kirjoitetussa tietokirjassa kerrotaan kuinka moniulotteisia vaikutuksia kalastuksella on.”

Heikki & Mikko Show, 12.10.2012
Jasper Pääkkönen antoi suorassa lähetyksessä juontajille Kalavale-kirjan, ohjelmassa keskusteltiin kiivaasti kalojen tulevaisuudesta. Jasper Pääkkönen: “Suomi ajaa kokoomuksen johdolla sellaista politiikkaa, että kalat tapetaan sukupuuttoon”. Mikko Leppilampi: “..mainitsemasi maa-ja metsätalousministeri Jari Koskinen Kokoomuksesta sanoo täällä kirjassa, että minähän en kalastusasioista oikeastaan tiedä mitään, aloittaessaan puheensa eduskunnan kalapäivillä.” Katso netistä!

WWF: Villi Planeetta -blogi 10.10.2012
Kalavale – Kirja tyhjenevästä merestä ja ihmisistä sen rannalla. “Kalavale onnistuu siinä, missä media on viime aikoina epäonnistunut täydellisesti.”

Voima 8/2012
Poliittinen kirja: Kalatalouden hulluus. “Kirja nivoo yhteen kalastuksen ekologisen ja inhimillisen hinnan. Se on kova.” Neljä tähteä.

Huili 4/2012
Kirja-arvostelussa Kalavale.

Flow 08/2012
Suosituksia Flow’n ystäviltä.

Yle Häme 27.5.2012
Asuntoja nerokkaasta jurtasta Kalasataman romanileiriin

Kymen Sanomat 24.5.2012
Troolarit vievät elinkeinon

Kymen Sanomat 24.5.2012
Ryöstökalastus, sisällissota, rasismi

Bassoradio 19.4.2012
Torstaina Basson iltapäivässä Super Jannen vieraana tutkiva toimittaja ja valokuvaaja Kukka Ranta & vihreä poliitikko ja ympäristöasiantuntija Emma Kari. Ranta ja Kari kertovat syksyllä 2012 valmistuvasta kirjastaan, jolla tarkastellaan kalakaupan vaikutuksia kalakatoon ja siirtolaisuuteen.

A-studio: Stream 13.4.2012 klo 21
Mitä me tehdään kerjäläisille? Miksi ne tulee tänne?
Studiossa toimittaja- valokuvaaja Kukka Ranta, tutkija Arno Tanner ja Rasmus ry:n puheenjohtaja Janette Grönfors.

Etelä-Saimaa 5.4.2012
Valokuvakeskuksessa on esillä romanien leirielämää

Lukio.fi 23.3.2012 
Poliiseja vai vartijoita?

Libero 1/2012
Eläviä roskia ja rotuhierarkioita:
Nuoret yhteiskunnalliset taiteilijat Kukka Ranta ja Timo Wright kuvaavat eriarvoistumisen todellisuutta.

Bassoradio 4.12.2011
Muutaman töhryn tähden -kirjan tekijät Mikael Brunila ja Kukka Ranta.

Seura (46) 17.11.2011
Muutaman töhryn tähden kirja-arviossa.

Taidekriitikko Otso Kantokorpi 17.11.2011
Luettua: Muutaman töhryn tähden

Nyt-liite 15.11.2011
Mene: Graffitijengi juhlii Kutosella

Nyt 44/2011
Kirjat: Kun Paavo seinän teki

Aamulehti 11.11.2011
Puheenaihe: Onko luvattomissa graffiteissa mitään hyvää?

Radio Helsinki 9.11.2011
Palefacen vieraina Muutaman töhryn tähden -kirjan tehneet Kukka Ranta ja Mikael Brunila.

Hufvudstadsbladet 2.11.2011
De summerar tio år av misslyckad klotterpolitik

Suomen Kuvalehti 29.10.2011
Graffitipamfletti kysyy: Ammuttiinko töhrysodassa tykillä hyttysiä?

Hufvudstadsbladet 27.10.2011
De här böckerna väntas sälja bäst i år

Helsingin Sanomat 26.10.2011
Helsingin töhryjohtaja: Nollatoleranssi graffiteihin oli virhe

Helsingin Sanomat 26.10.2011 (A10)
Töhrysodan jäljet näkyvät yhä

Kaleva 29.5.2011 
Eksoottisia asumuksia ja elämän kerjäläisiä

Töölöläinen Nro 7 / 2011
Kamat kasaan ja muualle

Helsingin Sanomat 2.3.2011
Liikkuva elämä voi olla arvokasta – tai helvettiä

Hufvudstadsbladet 11.11.2010
Gatukonsten rumsrem på Senatstorget (2)

Yle Uudenmaan Uutiset 16.9.2008
Stop töhryille 10 vuotta

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s