Amnestyn kevätseminaari 25.3.2023
Lauantaina Kulttuuritehdas Korjaamon Kulmasalissa Helsingissä (Töölönkatu 51 B) klo 15.30–16.30 Kuinka varmistetaan oikeudenmukainen siirtymä Saamenmaalla? Amnestyn ilmastoasiantuntija Elina Mikola, väitöskirjatutkija ja tietokirjailija Kukka Ranta sekä ympäristö- ja saamelaisvaikuttaja Janne Hirvasvuopio.
Anthropology Conference 2023
Wednesday 22.3. 9–12, Library (Arktikum, under the stairs)
Panel: The politics of infrastructural environments. Presentation by Kukka Ranta: Green transition in the Sámi Homeland and Well-being of Sámi Indigenous People.
Kansallismuseo 27.2.2022
Sunnuntaina klo 15 Eatnameamet – Hiljainen taistelumme -elokuvanäytös, Kansallismuseon Auditorio. Klo 16 Äärellä-keskustelussa aiheena saamelaiskysymykset, vieraina Petra Laiti, Helga West ja Kukka Ranta.
Lappeenrannan Pääkirjasto 28.9.2021
Kirjaesittelyssä Vastatuuleen – saamen kansan pakkosuomalaistamisesta klo 18-19.30 Facebook liveen saapuu Lapin yliopistosta lappeenrantalaistaustainen Kukka Ranta esittelemään kirjaa Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta (Kustantamo S&S, 2019), joka käsittelee tärkeitä kysymyksiä saamelaisuudesta ja heidän kohtelustaan Suomen valtion taholta. Kirjan teemoista ja ajankohtaisista Saamenmaan asioista keskustelemassa poronhoitaja, saamen kielten etäopetushankkeen hankekoordinaattori ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja, Anni-Sofia Niittyvuopio.

Savonlinnan luontoelokuvafestivaali 21.8. klo 16
SINFF X Skabmagovat – Sámi filbma ja Covid-19, Kulttuurikellari, Olavinkatu 34 Savonlinna. Inarissa vuosittain järjestettävän alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skabmagovatin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola on kuratoinut Luontoelokuvafestivaalille uusien saamelaislyhytelokuvien sarjan. Näytöksen jälkeen keskustellaan saamelaisesta lyhytelokuvasta ja elokuvien teemoista toimittaja ja tietokirjailija (mm. Vastatuuleen – saamen kansan pakkosuomalaistamisesta, 2019) Kukka Rannan johdolla, vieraana Janne Hirvasvuopio.

Vihreiden nuorten webinaari: Ilmastokolonialismi 18.5.2021 KLO 18
Kenen ehdoilla ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa tehdään? Miten tehdään reilu muutos paikallisia kulttuureita kunnioittamalla ympäristölle kestävään suuntaan?
Ilmastokolonialismilla tarkoitetaan sitä, että valtaväestön ilmastopoliittiset tavoitteet toteutetaan kunnioittamatta alkuperäiskulttuureja.
Aiheesta ovat keskustelemassa Europarlamentaarikko Alviina Alametsä
Kirjailija Kukka Ranta
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso
Saamelaisaktivisti Janne Hirvasvuopio
Saamelaisaktivisti Petra Laiti
Webinaaria voi seurata Facebookissa sekä Youtubessa.

Pohjoismainen kulttuuripiste
LIVE STREAM: Saamelaisten traumaattinen lähihistoria Tiistaina 2.6.2020 klo 18-19
Illan keskustelun lähtökohtana on kaksi ajankohtaista kirjaa: Elin Anna Labban ”Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige” sekä Kukka Rannan ja Jaana Kannisen ”Vastatuuleen”. Keskustelu käydään englanniksi yhteiskunta-analyytikko Lia Markelinin johdolla. Katso tilaisuus: facebook.com/nordiskkulturkontakt/live.
Saamenmaa 2020 teemaviikot: Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta
Ti 11.2.2020 klo 18–19 Etelä-Haagan kirjasto, Isonnevantie 16 B, Helsinki
Tietokirjailija Kukka Ranta kertoo uudesta teoksestaan Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta (Kukka Ranta ja Jaana Kanninen, S&S 2019). Kirjasta ovat keskustelemassa myös Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Korpimäki sekä saamen kieli- ja viestintäpalvelujen yrittäjä Pentti Pieski. Osa Saamenmaa 2020 -teemaviikkojen ohjelmaa. Vapaa pääsy, tervetuloa!
Vastatuuleen-tietokirjan julkkarit Saamenmaalla 12.-15.12.2019
Torstaina 12.12. klo 17-18.30 Inari, Saamelaismuseo Siida auditorio.
Perjantaina 13.12. klo 17-19 Sevettijärven koululla, yhteistyössä Kolttakulttuurisäätiön kanssa.
Sunnuntaina 15.12. klo 13-14.30 Vuotso, Mokta-tupa, yhteistyössä SámiSosterin kanssa, kahvitarjoilu.
Helsingin kirjamessut 27.10.2019
klo 15.40-16.00 Rosebud Stage, Jaana Kanninen ja Kukka Ranta, Vastatuuleen (S&S) klo 17:00 – 17:30 Kruununhaka, Kukka Ranta, JaanaKanninen, Petra Laiti. Vastatuuleen – saamelaisten pakkosuomalaistamisen historia
Tietokirja saamen kansan pakkosuomalaistamisesta. Kirjassa pureudutaan saamelaisten kokemushistoriaan ja käsitellään pohjoisen luonnon haltuunottoa, maa-aluekiistoja ja suhdetta valtaväestöön. Järjestäjä: Kustantamo S&S.
Nuori/Voima -klubin teemana Saame 25.10.
Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 B, Helsinki klo 19 alkaen
Illan mittaan kuullaan keskustelut saamelaisesta kirjallisuudesta, josta puhumassa ovat Niillas Holmberg sekä Petra Laiti. Lisäksi nähdään keskustelu Kritiikistä, taiteesta ja aktivismista, jossa keskustelijoina ovat mm. Pauliina Feodoroff, Kukka Ranta ja Maaria Ylikangas. Illan päättävät musiikilla Niillas Holmberg ja Mir-0.
Vastatuuleen-tietokirjan julkistaminen 25.10.2019
klo 14-16 Helsingin keskustakirjasto Oodi, 1. krs Maijansali, Töölönlahdenkatu 4
Lämpimästi tervetuloa, buresboahtin, pyereest puáttim, tiõrv pueʹttem juhlistamaan tietokirjaa ja keskustelutilaisuuteen! Mukana kirjan tekijät Kukka Ranta ja Jaana Kanninen, sekä saamelaisvieraat Helga West, Niillas Holmberg, Petra Laiti ja Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Korpimäki.
Turun Kirjamessut 4.10.2019 klo 17.20-17.50 Eino 2.krs
VASTATUULEEN – TIETOKIRJA SAAMEN KANSAN PAKKOSUOMALAISTAMISESTA. Kirjassa pureudutaan saamelaisten kokemushistoriaan ja käsitellään pohjoisen luonnon haltuunottoa, maa-aluekiistoja ja suhdetta valtaväestöön. Keskustelijoina tietokirjailijat KUKKA RANTA ja JAANA KANNINEN sekä saamelainen tutkija NIINA SIIVIKKO. Haastattelija Anna Kivekäs. Ohjelmatuottaja: SETS.
Paikka: Tuulentupa, Tuulentuvantie 3, Kustavi.

Kustantamo S&S ja Atena Kustannus 4.6.2019 Syksyn 2019 uudet kirjat
Kukka Rannan luento saamelaisten oikeuksista Suomessa osana lukuvuoden 2018-2019 Arktiset alueet teemavuotta.
Tieteenpäivät 12.1.2018 klo 10-11:45
Paneeli kansalaisrohkeudesta, Pieni juhlasali, Helsingin yliopiston päärakennus. Puheenjohtaja: apulaisprofessori Eeva Luhtakallio (Tampereen yliopisto). Panelistit: väitöskirjatutkija Kukka Ranta (Helsingin yliopisto), yliopistonlehtori Sanna Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto), professori Anu Kantola (Helsingin yliopisto) ja professori Teivo Teivainen (Helsingin yliopisto). Mitä merkitsee kansalaisrohkeus nykyaikana? Mitä kansalaisrohkeus vaatii, ja miten siihen suhtaudutaan? Millaista rohkeutta yhteiskunta yleensä sietää paremmin ja millaista huonommin? Entä minkälaista on tieteen ja tutkijoiden kansalaisrohkeus, ja mitä siitä voi seurata? Keskusteleva ja yleisöä osallistava paneeli ruotii kansalaisrohkeutta eri näkökulmista. Keskustelu tulee liikkumaan tieteen, julkisuuden, tutkijuuden ja kansalaisuuden rajapinnoilla.
Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Nessling Nest 28.11.2018
Suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee syvä rakenteellinen tietovaje, jossa väärinkäsitykset pönkittävät saamelaisia leimaavia asenteita. Suomalaisissa peruskouluissa ei kerrota Euroopan unionin ainoan alkuperäiskansan kulttuurista ja historiasta, eivätkä tiedotusvälineet välitä riittävän monipuolista tietoa.
Kolonialismi on osa Suomen historiaa ja Saamenmaan kolonialismi elää edelleen yhteiskunnan rakenteissa ja hallinnoissa, sekä ihmisten puheissa ja toiminnassa. Keskusteluyritykset saamelaisten oikeuksista yleensä tyssähtävät siihen, että ”tilanne on niin monimutkainen” tai että ”saamelaiset ovat niin riitaisia”. Miten olemme tähän ajattelun umpikujaan päätyneet?
Tietokirjailija, toimittaja ja valokuvaaja VTM Kukka Ranta tutkii tietokirjahankkeellaan minkälaista saamelaisten kokemaa pakkosuomalaistamista, ylisukupolvista traumaa, sekä pohjoisen luonnon ja maiden haltuunottoa Suomen historiassa ja valtion alaisuudessa on tapahtunut. Valmisteilla olevan tietokirjan tavoitteena on lisätä ymmärtämystä tietämättömän valtaväestön piirissä saamelaisyhteisöjen näkökulmista ja tarpeista lähtien. Tapahtuma facebookissa: facebook.com/events/2288159828100315
Maailma Kylässä -festivaali 2018 / World Village Festival 25.5.2018
Globalisaatio haastaa paikallisten elämäntyylit (FRO/ FIN) Sunnuntai 27.5.2018 13:25 – 14:00 Kyläkino (On the Rocks) / Globalisation challenges local ways of life
Ilmastonmuutos ja globalisaatio ovat aikamme suuria voimatekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisiin ympäri maailmaa. Miten globaalit muutokset näyttäytyvät paikallisyhteisöille, kuten saamelaisille ja färsaarelaisille? Löytyykö perinteisille elämäntavoille tukea ja ymmärrystä ympäröivästä yhteiskunnasta? Mitä paikallisyhteisöt voivat tehdä sopeutuakseen haasteisiin? Keskustelussa mukana färsaarelainen toimittaja ja sosiologi Liljan Weihe ja saamelainen poromies, dokumentintekijä ja toimittaja Aslak Paltto. Keskustelun juontaa toimittaja, valokuvaaja ja tietokirjailija Kukka Ranta. Keskustelun kieli on englanti. Tuottaja: Pohjoismainen kulttuuripiste
The Finnish Foundation for Media and Development Vikes 23.9.2017
https://www.instagram.com/p/BZYXmteHJJh/
The Finnish Foundation for Media and Development Vikes 23.5.2017

Greepeace 11.5.2017
Arctic Talks: Jää, politiikka, ihmiset feat. Lake Jons
Arctic Talks kokoaa tutkijat ja tekijät toukokuun iltaan Majakkalaiva Relandersgrundille Helsinkiin. Ilmatieteen laitoksen Eero Rinne, Ulkopoliittisen instituutin Harri Mikkola, toimittaja ja valokuvaaja Kukka Ranta, Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti, Ruska ensemblen dramaturgi Ari-Pekka Lahti ja Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller keskustelevat polttavista arktisista kysymyksistä Suomessa.
Suomen Kuvajournalistit 2.5.2017
Toukokuun F5.6 -klubi: Liikakalastuksen jäljillä
Vieraana on Kukka Ranta, tutkiva journalisti, dokumenttivalokuvaaja ja palkittu tietokirjailja, joka työskentelee ympäri maailmaa valtamedialta varjoonjäävien teemojen parissa. F5.6 -klubilla Rannan projekteja zoomailllaan erityisesti valokuvaajan kenttätyön näkökulmasta, itse sisältöä silti unohtamatta.

Helsingin yliopisto, Tiedekulma 11.04.2017
Planeetan rajat: Mitä on tulevaisuuden ruoka?
Kun ihmisväestö kasvaa, ruoasta uhkaa tulla iso ongelma. Keskustelemassa kasviekologian professori Anna-Liisa Laine, erikoistutkija Tuomas Mattila ja tutkija, tietokirjailija Kukka Ranta. Juontajana toimittaja Jouni Tikkanen.
Suomen Valokuvataiteen museo 5.4.2017
PVF 2017 Discussion: Photography and activism”Can photography influence society? Join the discussion about photography and activism. With photographers Jo-Anne McArthur, Filippo Zambon, Kukka Ranta and Kristo Muurimaa (Oikeutta Eläimille) and campaign director Veikka Lahtinen from Animalia. Moderated by the director of the festival Anna-Kaisa Rastenberger.”
University of Helsinki 17.2.2017
Development Days Conference 2017: Authoritarianism and Development. Working Group 2 on The politics of claim-making and citizenship in the global South, Kukka Ranta presents: “Nothing for us without us” – a housing and land rights movement Abahlali baseMjondolo fighting for human dignity in Post-Apartheid South Africa.
YLE Aamu-tv 28.7.2016
”Pohjatroolaus on saatava pannaan” – Norjalaiset ja venäläiset kalastusalukset siirtyvät pohjoisemmaksi ilmaston muuttuessa Ilmastonmuutoksesta on viime vuosina puhuttu paljon, mutta vähemmän sen välillisestä vaikutuksesta maapallon kalakantoihin. Asiasta vierailivat aamu-tv:ssä keskustelemassa liikakalastukseen perehtynyt toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta sekä kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen Helsingin yliopistosta.
Kehitystutkimuksen kesäpäivät 17.5.2016
TAITEEN JA KEHITYSTUTKIMUKSEN RAJAPINNOILLA
”Olemme kutsuneet tilaisuuteen kolme taiteen ja kehitystutkimuksen rajapinnoilla toimivaa tutkijaa. Kukka Ranta on asumis- ja maaoikeusliikkeitä tutkiva Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava, journalisti ja valokuvaaja, jonka kuvia löytyy myös alkuvuonna ilmestyneestä Kehityksen tutkimus –teoksesta.”
Turun pääkirjasto 1.4.2017
Ihmisoikeustarkkailijana Länsirannalla -keskustelutilaisuus, järjestäjänä EAPPI-Finland. Esillä Kukka Rannan, Elina Mäkilän ja Maria Santton valokuvia miehitetyltä Länsirannalta ja Itä-Jerusalemista, sekä Lea Pakkasen ja Heli Pekkosen multimediatyö Länsirannan beduiineista.
University of Helsinki 10.3.2016
NERA 2016 Conference: Social Justice, Equality and Solidarity in Education?
Doctoral student Kukka Ranta & Master student Mikael Brunila from the CRADLE Research Center will present the following papers: 1. “This Is Not Your Debt!” – Emancipation from the Emotional Prison of Guilt in the Spanish Housing Rights Movement 2. Fighting off the Vultures – How one Spanish Movement has Seriously Challenged the next Round of Real Estate Speculation
Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry 15.07.2015
SuomiAreena: Kehitysyhteistyötä tarvitaan vielä!
”Toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta muistutti yleisöä siitä, että kehitysavulla on saatu paljon hyvää aikaan.”
Suomi Areenan ”Mihin kehitysyhteistyötä vielä tarvitaan” tilaisuudessa olivat mukana Ali Jahangiri, Simon Elo, Jaakko Kangasniemi, Rilli Lappalainen, Sirpa Pietikäinen ja Kukka Ranta. (KUVA: Timo Aalto) Ilta-Sanomat 15.7.2015 Kokoomuspoliitikko tulistui kehitysrahojen leikkauksista – ”Jokin meissä on muuttunut”
MTV3 Katsomo 14.7.2015
SuomiAreena: Tarvitaanko kehitysapua?
Klo 14.15-14.30 juontaja Pertti Nybergin haastateltavana Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalainen sekä toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta.
SuomiAreena 30.6.2015
Kehys ry: Mihin kehitysyhteistyötä vielä tarvitaan? 14.7.2015 klo 15.45-17.00 Soul Kitchen-telttaravintolassa Jazzkadulla. Keskustelijat: Simon Elo, kansanedustaja (ps), Jaakko Kangasniemi, toimitusjohtaja, Finnfund, Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (kok), Kukka Ranta, toimittaja ja tietokirjailija, Rilli Lappalainen, pääsihteeri, Kehys. Keskustelun juontaa toimittaja, stand up-koomikko Ali Jahangiri.
EAPPI-ohjelma, Kirkon Ulkomaanapu 24.5.2015
”Kukka Ranta kertoi (Maailma Kylässä -festivaaleilla) Eappi-ihmisoikeustarkkailijan näkökulmasta miten vaikuttamistyöllä voi saada pysyviä muutoksia aikaan.”

University of Helsinki: AGORA for the Study of Social Justice and Equality in Education 21.5.2015 Tiistaina täytimme Minerva-torin
”Kukka Ranta puhui otsikolla “Tutkija yhteiskunnallisena toimijana”.
YK:n kehitysohjelma UNDP & Suomen YK-liitto 11.6.2014
”Lohigatesta tonnikalagateen?” Puheenaiheena maailman merien tila. Maailman merten päivänä paneelikeskustelussa WWF:n Itämeri-ohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen ja Kalavale-kirjan kirjoittaja Kukka Ranta.
Suomen Luonnonsuojeluliitto, 24.5.2014
Kalavale-kirjailija Kukka Ranta ja kalamies Jasper Pääkkönen puhuivat Ilmastoteltta | Maailma kylässä 2014 -festareilla Suomen uhanalaisista kaloista ja vesivoimayhtiöiden tuhoamista kutujoista.
Think Africa 8.10.2013
Helsinki Think Company, University of Helsinki. Photographer Meeri Koutaniemi and journalist Kukka Ranta shared their experiences and told about projects in Namibia, Senegal, Ghana and Kenya
Yle Aamu-tv Jälkiviisaat 19.7.2013
Kukka Ranta, Kalle Isokallio ja Jeanette Björkqvist jälkiviisastelivat muun muassa puolueiden puheenjohtajien merkityksestä, Nokian tuloksesta ja lomarahojen tarpeellisuudesta.
Yle Aamu-tv Jälkiviisaat 12.7.2013
Viikon puheenaiheita puivat Jeanette Björkqvist, Maria Pettersson ja tutkiva toimittaja Kukka Ranta.
Yle Aamu-tv Jälkiviisaat 26.7.2013
Kreeta Karvala, Kukka Ranta, Kalle Isokallio keskustelivat helteisessä heinäkuun aamussa muun muassa suomalaisesta viinakulttuurista.
Lens Politica 2.12.2012
Sunnuntaina 2.12. esitetään yhteistyössä WWF Suomen kanssa ilmaisnäytöksenä Rupert Murrayn dokumentti The End of the Line (2009). Elokuvan jälkeen aiheesta ovat keskustelemassa tuoreen Kalavale-tietokirjan kirjoittaja, toimittaja & valokuvaaja Kukka Ranta ja WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska.
A-studio: Stream 13.4.2012 klo 21
Mitä me tehdään kerjäläisille? Miksi ne tulee tänne?
Studiossa toimittaja- valokuvaaja Kukka Ranta, tutkija Arno Tanner ja Rasmus ry:n puheenjohtaja Janette Grönfors.
Bassoradio 4.12.2011
Muutaman töhryn tähden -kirjan tekijät Mikael Brunila ja Kukka Ranta.
Radio Helsinki 9.11.2011
Palefacen vieraina Muutaman töhryn tähden -kirjan tehneet Kukka Ranta ja Mikael Brunila.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.