Kuka?

kukkaranta-kuvaajamikaeltammilehto2
Kuva: Mikael Tammilehto

Olen tutkiva toimittaja, tietokirjailija, dokumentaarinen valokuvaaja ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla. Yli kymmenen vuoden aikana olen työskennellyt Suomen lisäksi myös Thaimaassa, Etelä-Afrikassa, Mosambikissa, Huippuvuorilla, Yhdysvalloissa, Palestiinassa, Kazakstanissa, Senegalissa, Ghanassa, entisessä Jugoslaviassa, sekä ympäri Latinalaista Amerikkaa ja Eurooppaa.

Tammikuusta 2018 lähtien työstän tietokirjaa toimittaja-tietokirjailija Jaana Kannisen kanssa saamelaisten pakkosuomalaistamisesta ja pohjoisen luonnon haltuunotosta. Tärkeintä työssämme on kuunteleminen ja yhteistyö saamelaisten kanssa, sekä alkuperäiskansan näkökulman avaaminen tietämättömälle suomalaiselle valtaväestölle. Kustantamo S&S julkaisee teoksemme alustavasti syksyllä 2019 tai keväällä 2020 – sitten kun teos on riittävän hyvä. Työtämme tukee Koneen säätiö ja Suomen Tietokirjailijat ry.

Freelance-toimittajana teen yhteistyötä eniten parhaillaan Yle Uutisten, Yle Radio 1 Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman ja Maailman Kuvalehden kanssa, lisäksi bloggaan Imagella. Olen tehnyt yhteystyötä myös monien muiden medioiden ja järjestöjen, kuten Ihmisoikeusliiton, Amnestyn, Greenpeacen ja WWF:n kanssa. Olen Suomen Kuvajournalistien ja Tutkivan journalismin yhdistysten jäsen.

Vuonna 2014–2017 työskentelin Suomen Akatemian rahoittamassa Oppiminen tuottavissa yhteiskunnallisissa liikkeissä –projektissa, professori Yrjö Yrjö Engeströmin johdolla. Selvitin ekspansiivista oppimista maa- ja asumisoikeusliikkeiden parissa New Yorkissa (NYCCLI), Barcelonassa (La PAH) ja Durbanissa Etelä-Afrikassa (Abahlali baseMjondolo).

Teen ratkaisukeskeistä tutkimusta, ihmisten kanssa yhdessä keskustellen ja oppien. Erityisesti olen kiinnostunut tarkastelemaan ihmisoikeuksia, ympäristön suojelua, ilmastonmuutosta ja arktista politiikkaa alkuperäiskansojen näkökulmasta, maailmankauppaa ruohonjuuritasolla, yhteiskunnallisia liikkeitä, laittoman kalastuksen ja liikakalastuksen maailmanlaajuisia seurauksia, sekä rakenteellista köyhyyttä ja syrjäytymistä.

Voit seurata työtäni täällä: Facebook | Twitter | Instagram.
Ota yhteyttä mailitse:
kukka.m.ranta (at) gmail.com.
Kiitos, giitu, spä’sseb, takkâ, paarkiba!
Ystävällisin terveisin,
Kukka Ranta