Kuka?

Olen Lappeenrannassa syntynyt, Helsingissä asuva tutkiva toimittaja, tietokirjailija, dokumentaarinen valokuvaaja ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla. Yli kymmenen vuoden aikana olen työskennellyt Suomen lisäksi myös Thaimaassa, Etelä-Afrikassa, Mosambikissa, Huippuvuorilla, Yhdysvalloissa, Palestiinassa, Kazakstanissa, Senegalissa, Ghanassa, entisessä Jugoslaviassa, sekä ympäri Latinalaista Amerikkaa ja Eurooppaa.

Tammikuusta 2018 lähtien olen työstänyt täysipäiväisesti tietokirjaa toimittaja-tietokirjailija Jaana Kannisen kanssa saamelaisten pakkosuomalaistamisesta ja pohjoisen luonnon haltuunotosta. Tärkeintä työssämme on kuunteleminen ja yhteistyö saamelaisten kanssa, sekä alkuperäiskansan näkökulmien avaaminen tietämättömälle suomalaiselle valtaväestölle, saamelaisyhteisöjen tarpeista lähtien. Kustantamo S&S julkaisee teoksemme syksyllä 2019. Työtämme tukee Koneen säätiö, Suomen Tietokirjailijat ry ja Taiteen edistämiskeskus.

Freelance-toimittajana teen yhteistyötä mm. Yle Uutisten, Yle Radio 1 Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman ja Maailman Kuvalehden kanssa, lisäksi bloggaan Imagella. Olen tehnyt yhteystyötä myös monien muiden medioiden ja järjestöjen, kuten Ihmisoikeusliiton, Amnestyn, Greenpeacen ja WWF:n kanssa. Olen Suomen Kuvajournalistien ja Tutkivan journalismin yhdistysten jäsen.

Vuosina 2014–2017 työskentelin tutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa Oppiminen tuottavissa yhteiskunnallisissa liikkeissä –projektissa, professori Yrjö Yrjö Engeströmin johdolla. Selvitin ekspansiivista oppimista maa- ja asumisoikeusliikkeiden parissa New Yorkissa (NYCCLI), Barcelonassa (La PAH) ja Durbanissa Etelä-Afrikassa (Abahlali baseMjondolo).

Aiemmin olen tutkinut liikakalastuksen maailmanlaajuisia seurauksia länsiafrikkalaisten pienkalastajien, sekä paperittomien siirtolaisten parissa Etelä-Euroopan kaduilla ja Senegalin ja Ghanan kalastajarannoilla. Valmistuin valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 2013. Kehitysmaatutkimuksen pro gradu -tutkielmallani selvitin EU:n ryöstökalastuksen seurauksia Länsi-Afrikan pienkalastajien keskuudessa, ja kalakantojen romahduksen vaikutuksia Kanarian saarille suuntautuvaan siirtolaisuuteen.

Kirjoitin aiheesta tietokirjan Kalavale – tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla yhdessä Emma Karin kanssa (Into kustannus 2012), sekä Suomalainen kalasoppa e-kirjan (Long Play 10/2013). Kalavale-kirja oli finalistina WWF:n Vuoden luontokirjaksi 2012 ja Kehitys ry palkitsi kirjoittajat merkittävästä kehityspoliittista johdonmukaisuutta edistävästä työstä Kelpoa kehitystä -palkinnolla. Kalavale-kirjaa pohjustanut kehitysmaatutkimuksen pro gradu -tutkielmani palkittiin vuonna 2014 Kehitystutkimusseuran gradupalkinnon kunniamaininnalla. Lisäksi olen julkaissut  Muutaman töhryn tähden teoksen yhdessä Mikael Brunilan ja Eetu Virenin kanssa (Into kustannus 2011). Sittemmin tutkimukset ovat vieneet mukanaan Suomen, Kaakkois-Aasian ja Huippuvuorten kautta Saamenmaalle perehtymään alkuperäiskansaoikeuksiin.

Teen ratkaisukeskeistä tutkimusta, ihmisten kanssa yhdessä keskustellen ja oppien. Erityisesti olen kiinnostunut tarkastelemaan ihmisoikeuksia, ympäristön suojelua, ilmastonmuutosta ja arktista politiikkaa alkuperäiskansojen näkökulmasta, maailmankauppaa ruohonjuuritasolla, yhteiskunnallisia liikkeitä, laittoman kalastuksen ja liikakalastuksen maailmanlaajuisia seurauksia, sekä rakenteellista köyhyyttä ja syrjäytymistä.

Voit seurata työtäni täällä:
Facebook | Twitter | Instagram
Ota yhteyttä mailitse:
kukka.m.ranta (at) gmail.com

Kiitos, giitu, spä’sseb, takkâ, paarkiba!
Ystävällisin terveisin,
Kukka Ranta