Jaa, ei, tyhjiä, poissa

Voima 6/2008 | Teksti ja kuvat: Kukka Ranta

Itä-Bolivian Santa Cruzin kaupungin kaikki kaupat ovat suljettuja, kun vauras maakunta valmistautuu äänestämään autonomiasta.

On kolmas toukokuuta, vaalipäivää edeltävä aamu. Kodittomat intiaanit nukkuvat kylmällä maalla. Ohi jyrähtää uutuuttaan hohtavia maastureita, joiden ikkunoista lepattaa valkovihreitä lippuja. ”Autonomía sí”, lipuissa lukee. Itä-Bolivian Santa Cruzin kaupungin kaikki kaupat ovat suljettuja, kun vauras maakunta valmistautuu äänestämään autonomiasta.

Sanomalehtien myyjä René Gutierrez vilkuilee hermostuneesti ympärillensä. “Valkoiset eivät ole koskaan tehneet mitään meidän köyhien hyväksi. Nyt meillä on intiaanipresidentti, mutta rasistinen eliitti ei kestä tätä muutosta.” Hän aikoo äänestää ei.

Renéltä lehteä ostava ystävä ei aio äänestää lainkaan. “Täällä ei ole laillisia vaalitarkkailijoita. Olen varma, ettei ääntäni laskettaisi.” Ystävä poistuu paikalta kiireen vilkkaa.

Santa Cruz on Bolivian rikkain maakunta. Maakunnan poliittinen johto kannattaa autonomiaa, joka mahdollistaisi pesäeron presidentti Evo Moralesin sosialistiseen politiikkaan.

Autonomiakampanjan puhetilaisuudessa kaupungin keskusaukiolla pyörii vauraan näköistä sakkia. Barbia muistuttavat, tukkansa blondanneet naiset runsaine kultakoruineen istuvat miestensä vierellä.

Aukiolla pörräävien sosiaalidemokraattinuorten mukaan autonomiaa ajetaan siksi, että keskushallinto ei ymmärrä eri maakuntien erillistarpeita. Maakunta haluaa pitää verotulonsa itsellään eikä jakaa niitä köyhemmille alueille.

“Santa Cruzin maa on viljelyolosuhteiltaan täysin erilaista kuin Andien alueella”, Liliana selittää. ”On paljon parempi, että maa on keskittynyt muutamien käsiin, jotta siitä voidaan huolehtia paremmin. Jos kaikilla olisi pieni maatilkku, maa olisi pian ylikuormittunut liikaviljelystä ja kontrolloimattomasta käytöstä.”

Moralesin ajama uusi perustuslaki uudistaisi Bolivian maanomistussuhteet. Se vaikuttaisi eniten juuri autonomiaa havittelevilla alueilla. Lähes 80 prosenttia koko Bolivian mataloustuotannosta sekä runsaat öljy- ja kaasuvarat keskittyvät juuri Santa Cruzin alueelle. Lisäksi perustuslakimuutos nostaisi rikkaiden veroprosenttia ja kansallistaisi luonnonvaroja. Tuotoilla nostettaisiin minimipalkan ja sosiaaliturvan tasoa.

La Pazissa vasemmistolainen tutkija ja toimittaja Hugo Moldiz kertoo, että Santa Cruzin varakkaan eliitin autonomiakampanjaa on avokätisesti tuettu alueen poliittisten johtajien rahapussien lisäksi muun muassa Espanjan entisen pääministerin José María Aznarin säätiön sekä Yhdysvaltojen tekemillä lahjoituksilla.

“Evo Morales on intiaani, mutta ennen kaikkea hän on vallankumouksellinen”, tähdentää Hugo Moldiz silmät loistaen. “Seuraavat kuukaudet tulevat olemaan ratkaisevia Bolivian yhtenäisyyden kannalta. On suuri mahdollisuus, että uusi perustuslaki vielä voittaa.”

Vaalipäivänä, toukokuun neljäntenä, barbit ja heidän miehensä äänestävät omaisuutensa puolesta. Samaan aikaan Santa Cruzin laitamilla ja kaukaisissa kylissä poltetaan vaaliuurnia, kun intiaanit ja vuosisatoja köyhyydessä kurjistuneet maatyöläiset kieltäytyvät ottamasta osaa vaaleihin, joita he pitävät laittomina. Bolivian nykyinen perustuslaki ei tunnusta autonomian mahdollisuutta.

Äänestyksen jatkuessa poliisiautot suuntaavat pillit ulvoen muutaman korttelin päähän keskusaukiolta. Kiukkuinen ihmisjoukko on kerääntynyt mustan maasturin ympärille ja puhkoo parhaillaan sen renkaita. Auto on saapunut aktiivista vastarintaa tekevältä köyhältä Plan 3000 -alueelta.

Auto on tuomassa kaupunkiin kylistä löydettyjä kyllä-merkittyjä äänestyslippuja. Santa Cruzissa tämä käännetään välittömästi autonomian vastustajien yritykseksi antaa vaaleista vilpillinen kuva. Kyydissä olleet neljä ihmistä revitään lähes kappaleiksi, ennen kuin he sujahtavat paikallisen yleisen syyttäjän autoon turvaan.

”Evon lapset ulos”, väkijoukko huutaa. Auton ikkunat rikotaan ja tiilenmurikoita lentää poliisia päin. ”Tämä kaikki on hallituksen maksamaa valhetta”, vieressäni seisova nainen tuhahtaa.

Kun toimittajat ovat jo hajaantuneet, kadun toiselta puolelta kävelee nuori poika, jolla on musta muovipussi kädessä. Hän kumartuu ja ojentaa pussin auton etupenkille. Ohi kävelevä mies luulee poikaa Moralesin mas-puolueen kannattajaksi ja alkaa huutaa. Auton vierellä partioiva mies nostaa kuitenkin kätensä salamannopeasti ilmaan vaikenemisen merkiksi ja näin kaikki pääsee jatkumaan.

Aiemmin tyhjällä etupenkillä lepää nyt musta muovipussi, jonka sisältä pilkistää kaksi pulloa. Kiiluvasilmäiset vaalityöntekijät huomaavat ulkopuolisen kovin vakavan tarkkailijan, ja alkavat tuijottaa minua. ”Tuo vaalea on Evon tyttöjä”, eräs vetyperoksidiblondi tiuskaisee. On aika poistua alueelta.

Myöhemmin illalla Santa Cruzin paikallisuutisissa kerrotaan, että masilaisten autosta oli löytynyt Molotovin cocktaileja ja presidentin puoluenuorten väärentämiä äänestyslippuja.

Lopulta presidentti Morales julistaa vaalituloksen pätemättömäksi, koska yhteensä yli 50 prosenttia oli koko äänestystä vastaan. Maan virallisen tietotoimiston mukaan 39 prosenttia jätti äänestämättä, 14 prosenttia äänesti ei ja 2,4 prosenttia äänesti tyhjää.

Julkaistu Voima-lehdessä 6/2008.

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s