Meksikossa hallitaan pelolla

Oaxacassa on ollut näennäisen rauhallista. Hallituksen joukot ovat saaneet painettua vastarinnan maan alle.

Turistit lipuvat pitkin Oaxacan katuja. Amerikkalaiset eläkeläiset lipittävät rauhassa capuccinojaan intiaanimummon myymä värikäs huivi harteillaan. Seinään on yöllä liisteröity juliste kadonneista, jota ei ole vielä ehditty poistaa. Meksikon hallitus haluaa antaa kuvan, etta Oaxacan levottomuudet ovat ohi ja sosiaalinen liike kukistettu.

Meksikon toiseksi köyhimmän osavaltion asukkaat ovat vaatineet perusoikeuksien tasapuolisempaa jakoa. Kukaan Oaxacan liikkeeseen vähäänkään osallistuva ei sano nimeään puhelimessa tai anna osoitettaan sähköisesti. Toukokuusta 2006 lähtien satoja on kadonnut, pidätetty ja kidutettu osavaltion poliisin otteissa.

Suurin osa pidätetyistä on joko sosiaalisten liikkeiden johtajia tai kommunikaation parissa työskennelleitä. Kyseessä on siis taistelu tiedosta ja tiedonlevityksestä.

Oaxacan Kansojen kokouksen, APPO:n, lakitoimistossa neljä asianajajaa näyttää kuvia poliittisista vangeista. Vieressä istuva vanhempi asianajaja osoittaa paperin ylänurkkaa. Siinä on kuva hänen vanhimmasta pojastaan, joka appolaisena on istunut vankilassa jo lähes vuoden päivät.

Oikealla istuva hiljainen nuorimies kertoo olleensa mukana radiotoiminnassa jakamassa informaatiota. Myös hänet pidätettiin ja pahoinpideltiin pahasti.

”Oaxacan alueella on tapahtunut paljon murhia, pahoinpitelyjä ja kidnappauksia, joiden takana ovat hallituksen puolisotilaalliset joukot”, edessä istuva asianajaja selittää vakavana. ”Tähän mennessä jo kolmekymmentä on kuollut kaksi vuotta kestäneessä yhteiskunnallisessa kriisissä.”

Oaxacan osavaltion katoamiset eivät kohdistu ainoastaan poliittisiin aktivisteihin. Luoteis-Oaxacassa lukuisat triquis-intiaanien kylät ovat sulkeneet alueitaan, koska poliisien jatkuva väkivalta on käynyt sietämättömäksi. Kylät eivät enää päästä alueilleen ulkopuolisia ilman hyväksyntää.

”Hallituksen taktiikkana on hajottaa alueen yhtenäisyyttä”, huomauttaa APPO:n asianajaja. ”Hallituksen intresseissä ovat erityisesti uraani ja puuraaka-aine. Taloudellisen voiton tavoittelu on entistä aggressiivisempaa Meksikon uuden oikeistolaisen hallituksen vuoksi.”

Viimeksi huhtikuussa puolisotilaalliset joukot surmasivat vain 16- ja 18-vuotiaat triquis-intiaanitytöt. Yhteisöradiotoimittajien oli tarkoitus toimia puheenjohtajina Oaxacan kylien oikeuksia käsittelevessä seminaarissa.

”Tutkimme vakavia ihmisoikeisloukkauksia”, APPO:n asianajaja kertoo. ”Haluaisimme taistella hallitushirviötämme vastaan, mutta olemme pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa. Täällä kukaan ei auta. Toivoisimme, että joku taho Euroopasta voisi auttaa, jotta oikeus Oaxacassa toteutuisi.”

Julkaistu Voima-lehdessä 7/2008.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s