Koska olen romani

Kadunkulmassa kerjäävä romani kohtaa Suomessa etnistä syrjintää – niin kuin kaikkialla muualla.

Euroopan laajentumisen myötä vapaan liikkumisen oikeutta käyttäviä Itä-Euroopan romaneja ei huoli kukaan. Helsingin kaupunki kieltäytyy auttamasta Euroopan suurinta ja syrjityimpiin kuuluvaa vähemmistöä vetoamalla turistien tasa-arvoiseen kohteluun ja tekee kaikkensa maasta karkotuksen toteutumiseksi.

”Kyseessä on etniseen ryhmään kohdistuva ajojahti. Jo siksi, että kaikkien potentiaalisten EU-alueelta tulevien turistien kohdalla ei ole käynnissä vastaavaa tehokampanjaa, on ilmeistä, että kyseessä on etninen syrjintä”, Vapaa liikkuvuus -verkoston Katja Tuominen kiteyttää.

Helsingissä Kimmo Helistö (vihr.) ja 17 muuta valtuutettua jättivät välikysymyksen kaupungin toimista Itä-Euroopan romaneja kohtaan pian kaupungin lokakuisen operaation jälkeen, jolloin Kalasataman hökkelimajat purettiin ja asukkaat häädettiin. Välikysymys tuli valtuuston keskusteluun keskiviikkona 20.1. Valtuutettujen ryhmä pitää erityisen moraalittomana, että vanhusten, lasten ja vammaisten majoittamisesta ei lokakuisessa häädössä huolehdittu.

Äänestystulos oli välikysymyksen hallituksen käsittelyyn palauttamista vastaan. Se tarkoittaa, että virkamiespolitiikka jatkuu, päätökset tulevista romanien häädöistä, hätämajoituksesta ja romanien kohtelusta yleensä tehdään jatkossakin virkamiespimennossa, josta ei välttämättä edes saada henkilöitä vastuuseen.

Lue lisää PDF-tiedostosta. Lataa liite tästä linkistä.

Lähteet:
Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkosto, haastattelu.
Vähemmistöpolitiikan tutkija Miika Tervonen Ylen aamu-tv:ssä 4.8.2009.
Katukerjääminen ja viranomaisyhteistoiminta. Sisäasiainministeriön raportti. http://www.intermin.fi/
Fundamental Rights Agency. http://fra.europa.eu/fraWebsite/home/home_en.htm
Nicholas Kulish: As Economic Turmoil Mounts, So Do Attacks on Hungary’s Gypsie, New York Times, 26.4.2009.
George Soros: Europe needs educated Roma. The Guardian, 13.1.2010.

Kuva: Klaus Welp/Voima

Artikkeli on julkaistu Voiman numerossa 1/2010 s. 28-29.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s