Ruokaturvaa ja yhteisöllisyyttä hiv-positiivisille Mosambikissa

Keski-Mosambikissa hiv-positiiviset ovat yhdistäneet voimansa ja vuokraavat yhdistyksenä viljelysmaata. Pelloilta saadaan ruokaa ja tuloja. Yhteisö tuo turvaa elämään. Suomen tukema maaseutukehitysohjelma auttaa hankinnoissa.

7f2e5-kukkaranta_hiv_mosambik2”Haluamme tehdä työtä, olla itsenäisiä ja elää ilman syrjintää.” Näin tiivistää ryhmänsä ajatuksia OIMPEVI-yhdistyksen presidentti Fabio Amam. Yhdistyksen nimi tarkoittaa hiviä kantavien yhteisvastuullista elämäntoivoa. Taustalla hitaasti virtaavasta joesta kuuluu voimakas virtahevon hirnahdus.

Yhdistyksen 40 jäsenestä 32 on naisia. Peltojen keskellä kohoavalla mäellä, katetun terassin alla naiset hymyilevät arasti ja katsovat alas, kun pitäisi puhua. He ovat kuitenkin vahvasti yhtä mieltä siitä, että miehille hivistä puhuminen julkisesti on huomattavasti vaikeampaa kuin naisille. Miehet pelkäävät naisia enemmän julkista kohtelua. Mama Julieta kertoo kohtaavansa syrjintää kaupungin lähiöissä, joissa tutut ihmiset puhuvat pahaa hiviin sairastuneista.

”Kun sain tietää kantavani hiviä, en saanut apua. Onneksi perheeni on ollut tukenani, sillä he tietävät mistä tämä tauti johtuu. Tietämättömyys johtaa syrjintään”, toteaa 20-vuotias Minda muiden naisten nyökkäillessä.

Vieressä istuvalla 43-vuotiaalla Lucia Madualla on neljä lasta, joista yhdelle hi-virus on siirtynyt äidin kautta. Mies on kotona ja käy enää vain harvoin ulkona. Myös 50-vuotiaalla Lucia Fernandolla on neljä lasta ja mies on hyvin sairas. Yhdessä puolisonsa kanssa he halusivat osallistua yhdistyksen toimintaan, kun kuulivat sen olemassaolosta.

Banaania, perunaa ja tietotaitoa
OIMPEVI-yhdistys syntyi vuonna 2007, kun ryhmä syrjintää kokeneita hi-viruksen ja aidsin kanssa eläviä tapasivat toisiaan kirkossa. He kirjoittivat Mocuban maatalousperuskoulun rehtorille, joka antoi käyttöoikeuden 1,5 hehtaarin peltoalalle koulun valtavien maa-alueiden laitamilta. Yhdistys viljelee tiloillaan muun muassa banaania, tomaattia, lehtisalaattia, paprikaa, kaalia, sipulia ja perunaa.
Yhdistyksen jäsenet kokoontuvat viljelemään keskiviikkoisin ja lauantaisin. Muina päivinä he myyvät tuotteitaan kaduilla; lisäksi muutamia lähiseudun asukkaita käy paikan päällä ostoksilla. Neuvotteluja ruuan toimituksesta käydään parhaillaan Mocuban sairaalan ja muutamien koulujen kanssa vakaampien tulojen aikaansaamiseksi.
Prodeza-maaseutukehitysohjelma tukee yhdistyksen toimintaa tarvikkeilla. Yhdistys on hankkinut muun muassa siemeniä sekä bensiinimoottorilla toimivan vesipumpun, jolla nostetaan pelloille vettä viereisestä joesta. Nyt pumppu kuitenkin lepää käyttämättömänä, sillä yhdistyksellä ei ole varaa hankkia polttoainetta.

Kun tulevaisuudessa rahaa jää säästöön, yhdistys aikoo sijoittaa ne kanalan perustamiseen. Suuri ongelma Fabio Amamin mukaan on kuljetus ja pääsy markkinoille, joten kuljetusväline niin viljelytuotteita kuin sairaiden kuljettamista varten kuuluu hankintalistalle. Nyt sairaat joko kannetaan tai viedään pyörällä sairaalaan useiden tuntien matkan päähän.

Hyvä ravinto vahvistaa vastustuskykyä

Naiset esittävät moneen kertaan toivovansa lisää tietoa ja koulutusta kantamastaan sairaudesta. Lisäksi oppia kaivataan viljelytuotteiden säilömisestä. Varaston puuttumisen takia sato täytyy myydä heti sen kypsyttyä. Tällöin maaseutukaupungin markkinat ylikuormittuvat nopeasti ja hinnat painuvat alas.

”Haluamme varmuutta tulevaisuuteen. Tarvitsemme lisää kasveja viljeltäväksi ja erilaisia toimeentulon vaihtoehtoja lapsillemme”, julistaa rohkaistunut yhdistyksen naisjäsen. Monet orvoiksi jääneistä lapsista asuvat isoäitinsä tai tätiensä elätettävinä ja heillä on useimmiten jo entuudestaan omia lapsia hoidettavina.

Jäsenet huolehtivat toisistaan, sairaille toimitetaan yhdistyksen jäsenten viljelemää ruokaa eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin. Muutama yhdistyksen jäsen toimii sairaaloissa tukihenkilönä hiv-testien aikana. Kaikki eivät pysty osallistumaan viljelyyn. Osa heistä on liian nuoria tai vanhoja, tai sitten aivan liian sairaita. Ravitsemuksella taistellaan taudin etenemistä vastaan ja pidetään vastustuskyky vahvempana; hyvin ravittuna saattaa elää pidempään.

Suomi rahoittaa maaseutukehitysohjelma Prodezan toimintaa yhteensä 5 miljoonalla eurolla vuosien 2006–2010 aikana. Ohjelman tavoitteena on vähentää erityisesti naisten köyhyyttä, sekä tukea maaseudun yrityksiä ja järjestöjä kestävän tuotannon ja hyvän hallinnon periaatteita noudattaen.

aa34c-kukkaranta_hiv_mosambik3Viljely monipuolistaa ravintoa, mikä on tärkeää hi-viruksen heikentäessä vastutuskykyä.

HIV-tartunnat Mosambikissa

• Mosambik on maailman kymmenen korkeimman Hiv-virusta sairastavien maiden joukossa: 16 % väestöstä kantaa Hiv-virusta
• Joka päivä noin 450 ja vuosittain 160 000 ihmistä saa Hiv-tartunnan
• 60 % uusista tartunnoista tapahtuu 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä
• 15–19-vuotiaiden tyttöjen keskuudessa hiviin sairastuneiden määrä on kolme kertaa korkeampi kuin samanikäisten poikien keskuudessa
• Lukutaidottomista naisista 1 % on käyttänyt kondomia, kun peruskoulun tai korkeamman koulutuksen naisten keskuudessa 46 % on käyttänyt kondomia edellisessä seksisuhteessaan
• Mosambikin naisista 68 % ja miehistä 43 % on lukutaidottomia
• Suomi tukee Mosambikin valtion terveys- ja opetussektorin kehitysohjelmia kehitysyhteistyövaroin

Lähteet: UNAIDS 2008 / UNDP / UNESCO 2008

Julkaistu Ulkoministeriön kehitysviestinnän uutisissa 20.8.2009.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s